Ayurveda



Ayurveda är sanskrit och betyder ”kunskap om liv”; Ayur betyder liv och veda betyder kunskap. Ayurveda är en mångtusenårig visdom som härstammar från Indien. Det är en hälsovetenskap som är baserad på principen om att skapa balans och harmoni mellan kropp och sinne för att uppnå och bibehålla optimal hälsa.

I Ayurvedan pratar man om fem element som allt bygger på: jord, luft eld, vatten och rymd.

Ayurveda bygger på tre energier eller ”doshor”: Vata, Pitta och Kapha. Dessa doshor återfinns i allt i naturen och styr bl.a. över årstider och dygnets timmar men
även över vår kropp och vårt sinne. För att vi ska nå optimal hälsa behöver vi sträva efter balans mellan doshorna.

Vata: Vatas element är luft och rymd. Vata är till sin natur kall, torr och oregelbunden men även rörlig, snabb och kreativ

Pitta: Pittas element är eld. Pitta är varm, lätt, intensiv och står för transformation (som ämnesomsättning) och intellekt

Kapha: Kaphas element är jord och vatten. Kaphas natur är struktur och stabilitet, den är långsam, tung, kall och mjuk.

Det är lätt att tro att alla människor är i grunden lika och att olika tillstånd ska behandlas på samma sätt för alla. Så är det naturligvis inte och inom Ayurvedan behandlar man var och en som unik. Vi har alla olika förutsättningar och olika konstitution.
När vi föds bestäms vår ’prakriti’ (konstitution). Det betyder vilken dosha vi föds till, eller snarare vilken kombination av doshorna vi får. Oftast är det en som är dominant, men även kombinationer med två lika starka eller att alla tre är jämna förekommer.
Därför behöver var och en anpassa sin livsstil och sina rutiner för att upprätthålla balans och hälsa.

Inom Ayurveda används en mängd olika sätt för att främja hälsa och förebygga sjukdomar. Det inkluderar råd om kost och näring, örter och kryddor, fysisk aktivitet, andningsövningar, meditation, yoga och massage.

Dinacharya är dagliga rutiner. Det är viktigt med regelbundna vanor och att ha rutiner som främjar balans i kropp och sinne.

Ayurvedisk kost fokuserar på att äta näringsrik och naturlig mat som är anpassad efter din dosha och aktuella obalanser. Maten anses vara ett kraftfullt verktyg för att balansera doshor och främja hälsa.

Det finns något som kallas för ’köksråd’ som kan vara att dricka en kopp kokt mjölk med en nypa muskot innan sänggåendet om man har svårt att sova. Honung är bra för sinnet. Att tugga på hel nejlika är bra mot halsbränna. Det finns en mängd!

Yoga, pranayama (andningsövningar) och meditation är verktyg att använda sig av på olika sätt. Det behöver inte vara så omfattande. I stället för att gå på yoga-klasser kan det räcka med endast ett par positioner man kan göra hemma på daglig basis. 

Det finns även en rad olika behandlingar inom Ayurveda. Två exempel är:
– Panchakarma är en djupgående rengöringsprocess i fem steg (pancha=fem) för att eliminera toxiner och återställa balansen.
– Abhyanga, en helkroppsmassage med varm olja för att lugna nervsystemet och öka cirkulationen.

Ayurveda är inget quickfix, man får ha tålamod. Men vill man jobba långsiktigt för att nå hälsa och välbefinnande är det väl värt att prova. Dess djupa förståelse för människans natur och dess betoning på balans och förebyggande gör det till en unik och intressant väg till hälsa och välbefinnande.